Titel: Ladugårdspigan säger: De tror inte somliga, att det……………….

Meddelare: Märta Modin  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Ladugårdspigan säger: De tror inte somliga, att det finnes sådana där andeväsen, som regerar ibland oss, men de finns nog - minst lika många som de riktiga människorna. De byggde en gård här på södra sidan älven. Det var handlar Viklund, som gjorde det, men nu är det handlar Röhman, som bor där. Då de skulle till att bygga, sade jag till Fru Viklund: "Se nu till, att ni löser tomten ordentligt, så att ni får vara i fred". Men de glömde göra så. Joo, gissa på!. Då frun en dag skulle gå mellan husen på gården, kände hon, att det var något, som stack till i knäet, och det dröjde inte länge, så fick hon inta sängen för en längre tid, och det värkte olideligt. Så skickade de bud på mig, för de begrep, att detta onda inte var av den sorten, som läkare kan bota. Så, det var så, att frun hörde de underjordiske hålla till i närheten, där hon låg. Det tisslade och skrapde och tasslade runtom henne på nätterna. - Jag gjorde det lilla, jag kunde, och lindring fick hon i plågorna, men det där olivet höll i sig för underjordiske hade sitt tillhåll just på den platsen. Så till sist tog jag en 50-öresslant och lade under byggningen och bad de underjordiske fara sina färde. Men den natten blev det oroligare än eljest. Frun hörde, huru de underjordiske rustade ihop sina saker och gav sig iväg. Det var kräklåt av allehanda slag, skrammel och lockning och hyssning och skrapning och liv på alla vis. Småningom blev det tyst, och sen har intet ovanligt hörts till på det stället, och fru Viklund, hon blev snart bra i benet.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.